Diş eksiklikleri nedeniyle çiğneme fonksiyonunda oluşan dengesizlik, çiğneme hareketini yapmanıza yardımcı olan çene eklemleri ve eksik dişin bulunduğu bölgedeki kemik dokusunda bir süre sonra tedavisi mümkün olmayan problemlere yol açar. Ayrıca çiğneme fonksiyonu bozuklukları ileride mide problemlerine de sebep olabilir.
Ağızda tek diş eksikliği olması durumunda implant tedavisinden kaçınıldığında, zamanla boşluğun iki yanındaki dişlerle birlikte eksik dişin karşısındaki diş de bu boşluğa doğru hareket eder ve ağız yapısında şekil bozukluğuna yol açar.
Başta tek bir dişin eksikliği söz konusuyken müdahale edilmesi gereken diş sayısı, artar ve hem şekil bozukluğu oluşur hem de tedavisi zor bir hal alır.
Yan yana birkaç dişin eksikliği söz konusu olduğunda uzun süre implant tedavisinden kaçınıldığında ise, bölgedeki kemik dokusu zamanla kaybolarak diş eksikliğinin giderilmesi yine daha zor bir tedavi gerektirir.
Bütün dişlerin eksik olması durumunda kullanılan hareketli damak protezleri, zamanla çene kemiğinde erime ve incelmelere neden olur. Aynı zamanda protezin tutunabileceği kemik dokusunun kaybı da protez seçeneğini kullanışlı kılmaz. Hatta ilerlemiş vakalarda implant tedavisi de mümkün olmayabilir.
Bu nedenle bir diş kaybından sonra bölgedeki kemik miktarını korumanın ve diş eksikliğinden kaynaklanabilecek diğer problemleri önlemenin en sağlıklı ve estetik yolu implant tedavisidir.