İmplant Tedavisinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Anasayfa / Blog / İmplant Tedavisinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İmplant Tedavisinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Dental İmplantlar, diş değiştirme protezi için yer ve destek sağlamak amacıyla cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilmek üzere özel olarak tasarlanmıştır. Eksik bir dişiniz varsa, diş implantları yaşam kalitenizi artırmak için kalıcı bir tedavi yöntemidir. Dental implantlar biyo-uyumlu malzemeden yapılmış küçük çapalardır ve birkaç ay içinde çene kemiğine kaynaşırlar. Doğal dişler gibi işlev görmek ve görünmek için vidaların üzerine kaplama(kuron) sabitlenerek, güncel laboratuvarlarda CAD/CAM teknolojisi ile kişiye özel tasarlanan implantların, en köklü markalara bakıldığında 30 seneden fazladır takip edilen tedavilerinin çoğu başarılıdır. Diş implantları çiğneme yeteneğini geri kazandırır ve yüz yapısının korunmasına yardımcı olur. İmplant yaptırmaya karar verildikten sonra dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Herkesin özgün bir kemik yapısı olduğu için öncelikle çene kemiğinin implanta dayanıklılığı muayene edilir.

Bir veya birden fazla dişini kaybeden insanların çene boyunca diş eti çekilmesi ve kemik kaybı sorunları yaşaması yaygındır. Dişin kök yapısının çeneden kaybı, çenenin o kısmı boyunca kemik yoğunluğunun kaybına yol açar. İnsanlarda birçok diş eksik olduğunda kemik kaybı özellikle tedavinin gecikmesine neden olabilir. Diş kemerinde kemik yoğunluğu eksikliği dudak ve yanak çevresinde yüz görünümünde değişimlere yol açabilir. Aynı zamanda köprüleri ve takma dişleri desteklemek için diş implantları almada sorunlara yol açabilir. Diş kemeri boyunca kemik yoğunluğu kaybedildiğinde, diş implantlarının sığması üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Yeterli kemik yapısı olmazsa ağız cerrahları bir diş implantı yerleştiremeyeceklerdir. Uygun kemik yoğunluğu olmadan, başarılı dental implant tedavisi şansı önemli ölçüde azalır. Çene kemiği rejenerasyonu sayesinde hastaların kemik yoğunluğu, diş implantının sığacağı boyuta  getirilebilir.

İmplant tedavisi, ihtiyaçlarınıza, isteklerinize ve diş durumunuza bağlı olarak bir veya iki ziyaret alır ve genellikle lokal anestezi gerektirir. Bir diş implantı üç parçadan oluşur: çene kemiğine yerleştirilen vida, implantın görünen kısmı olan kuron ve onu çene kemiğine bağlayan dayanak. Her üç parça için kullanılan birkaç farklı malzeme vardır. Seramik malzeme bilimindeki gelişmeler, modern seramiklerin fiziksel özelliklerinde gelişmelere yol açarak tam seramik restorasyonların klinik kullanımında önemli bir artışa yol açmıştır. Erken sonuçlar, monolitik lityum disilikat CAD/CAM kronlarının tam seramik kronlar için etkili bir seçenek olabileceğini göstermektedir. Gelişmiş estetik görünümleri nedeniyle geleneksel porselen kaynaşmış metal restorasyonların yerine tam seramik restorasyonların kullanımına artan bir ilgi vardır. Seramik malzeme bilimindeki gelişmeler, modern seramiklerin fiziksel özelliklerinde gelişmelere yol açarak tam seramik restorasyonların klinik kullanımında önemli bir artışa yol açmıştır. Kullanılan malzemelerin kalitesi, güncelliği, içeriği ve geçmiş vakaların takip edilebilirliği ve hastanın kemik yapısı ve sağlığı bir implant markası seçerken önemli noktalardır.