Periodontoloji Nedir?

Anasayfa / Blog / Periodontoloji Nedir?

Periodontoloji Nedir?

Yaşanılan en sık problemler genelllikle dişlerin genel sağlığı ile ilgli olsa da diş eti hastalıkları da aynı ölçüde birçok insanın muzdarip olduğu konulardan bir tanesidir.

Periodontoloji; dişlerin dışında kalan diş eti ve çevresi ile ilgilenmekte ve genellikle ağız içinde ve diş etlerinde meydana gelen iltihabi sıkıntıları çözmeye çalışır.

Canlılar için ağız ve diş sağlığı dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Artık 7’den 70’e herkesin gerek kamu spotlarından gerekse de okudukları çeşitli yazılardan öğrendikleri bilgilerle ağız ve diş sağlıklarını korumanın ne kadar önemli olduğunun farkındadırlar.

Bu da insanları ağız içi sağlıkları konusunda çeşitli önlemler almaya yöneltmiştir. Her ne kadar ağız ve diş sağlığımıza dikkat etsek ve azami ölçüde de olsa bakımını yapsak da bazen bazı nedenlerden kaynaklı sıkıntılar yaşayabiliriz.

Periodontolog

Periodontolog olan hekimler, diş etlerinde ve çevresinde dişleri çeşitli nedenlerden dolayı sıkıntı yaşayan hastalar ile ilgilenmektedir. Bazı zararlı maddelere ve etkenlere maruz kalan diş etlerinde hemen bozulmalar meydana gelebilir ve bazı hastalıklar yaşanması oldukça muhtemeldir. Bu nedenle diş etleri ile sıkıntı yaşayan hastaların vakit kaybetmeden bir periodontoloji uzmanına görünmesi gerekmektedir.


Periodontoloji Hangi Hastalıkların Tedavisi İle İlgilenmektedir?

Periodontoloji hastaların ağız içi diş eti ve dişleri çevreleyen kemik ile yapılarda meydana gelen bozulmaları ve yaşanan sıkıntıları tedavi etmektedir.

Hastaların çoğu dişetlerinde ya da çevresinde meydana gelen problemleri dişlerinden dolayı olduğunu sanmakta ve yanlış ve gereksiz ağrı kesici gibi ilaçlar ile ağrılarını dindirmeye çalışmaktadır. Bu yapılanlar oldukça yanlış ve tehlikelidir. Çünkü, diş etlerinde meydana gelen sıkıntıların daha da büyüyerek hasta için oldukça tehlikeli bir hale dönüşmesine sebep olabilmektedir.


Periodonditis Nedir?

Periodonditis bir hastalık adıdır. Periodonditis, hastanın diş etlerinde ve dişlerinin kökünde meydana gelen ileri derecedeki iltihabi duruma verilen bir addır. Periodonditis olan kişinin dişlerinin bulunduğu kök kısımları artık gitgide erimiş ve neredeyse çene kemiğine kadar erime meydana gelmiştir. Her hastanın durumuna göre hastalığın derecesi farklılık gösterse de periodonditis olan kişinin muhakkak bir periodontolog uzmanına gözükerek tedavi olması gerekmektedir.

İltihap durumu söz konusu olduğundan hasta ihmal ettiği her gün diş eti ve kemiklerine kadar bu hastalığın yayılmasına neden olabilmektedir. Hastaların çoğu ne yazık ki diş etlerindeki bu kayma ve iltihabi durumu göz ardı etmekte ve kendiliğinden geçmesini ummaktadırlar. Oysa ki durum çok ciddi hallere ulaşabilmekte ve ileri derecede olan iltihabi problemlerin de tedavisi giderek daha da zor bir hal alabilmektedir.

Periodontolojinin ilgilendiği Hastalıkların Kendine Has Belirtileri Var Mıdır?


Periodontoloji ile ilgili meydana gelen hastalıkların çoğu sanılanın aksine kendine özgü belirtiler göstererek hastayı doktora gitmesi için uyarmaktadır.

Fakat, diş ve diş eti gibi ağız ve diş bölümlerine tam olarak hakim olmayan hasta, sıkıntının dişlerden kaynaklı olduğunu veya sorunun basit bir durum olduğunu düşünerek ağız ve diş sağlığını ihmal etmeye devam etmektedir. Bu sırada var olan hastalık durumu devam etmekte ve problemin ciddiyeti giderek artmaktadır.

Oysa ki erken teşhis ve tedavi bu durumlarda oldukça mühim olmakla birlikte hastanın kaybedeceği şeylerin önüne geçmenin ilk yoludur.

Örneğin; diş eti kanamalarını veya diş köklerinde meydana gelen sızıları uzun süre ihmal eden hastaların dişlerinin kökünün tamamen kaybetmesi vb. ciddi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu yüzden hastalar bazı belirtiler ile karşı karşıya geldiğinde vakit kaybetmeden bir periodontoloji alanında çalışan diş hekimine muayene olmaları gerekmektedir. Peki hastalar sıklıkla hangi belirtiler ile karşılaşabilmektedir.

Bu belirtileri özetle yazacak olursak;

  • -Diş etlerinde meydana gelen hassasiyet
  • -Diş etlerinde meydana gelen kanamalar ve ağrılar
  • -Diş köklerinde oluşan sızlamalar ve kaşınma hissi
  • -Diş köklerinde meydana gelen şekilsel bozuklukların meydana gelmeye başlaması
  • -Ağız içinde meydana gelen kokular diyebiliriz.

Bu belirtilerden bir veya birkaçı sizlerde de var ise kliniğimize gelerek muayene olabilir ve problemin kaynağının bulunmasını sağlayabilir, tedavinizi olabilirsiniz.