Diş doktorluğunun en önemli uzmanlıklarından biri de protez tedavisidir. Dişlerinin tamamını ya da bir kısmını çeşitli sebeplerle kaybetmiş hastalarda uygulanan bu tedavi yöntemi, gündelik hayat konforunu geri kazanmak için son derece önemli bir uygulama alanıdır.
Estetik unsurlar yanı sıra çiğneme ve sesleri konuşurken düzgün çıkarabilmek gibi günlük hayatımızı ağız sağlığı açısından kolaylaştıran bir dizi tedavi sürecidir.
Sabit protezler yapılırken hastanın sosyal ve psikolojik durumu göz önünde bulundurularak geçici bir diş yapısı sağlansa da yine her tedavi yönteminde olduğu gibi buna da diş hekimi ile birlikte karar verilmelidir. Yarım damak pozisyonlarında hasta en kısa sürede bir diş yapısı kazandırılır.
Eğer dişinizde yüksek oranda bir madde kaybı varsa sabit protez tavsiye edilir. Sabit protezler hareketli protezlere göre daha rahat bir çiğneme sağlar.
Eğer bütün dişler çekilmişse ya da diş eti konularına dair bir rahatsızlık yaşamış ve dişlerin büyük bir kısmını kaybetmişseniz takılır ve çıkarılabilir protezler önerilir. Hareketli protezlerin kullanımı sabit protezlere göre daha uzun ömürlüdür.
Yapıştırılarak sabit halde kullanılan protezlerdir. İmplant üzeri protezler uygulanırken eksik diş sayısı ve implant uygulanacak kemiğin yapısına göre tedaviye karar verilir.
Tam olarak dişsiz bir ağız yapısına sahip durumlarda implant üzerine yapılan protezlerdir. Dil ve yanaklar söz konusu olduğunda konuşurken bile rahatsızlık verebilen vakalarda önerilir.
Günlük rutininizde diş sağlığı için yaptığınız bütün rutinlerini geliştirerek sürdürmeniz tavsiye edilir. Buradaki esas dikkat edilecek nokta protezlerin arasında kalan bakterilerin yaşamasını önlemek ve tam temizlik sağlamaktır. Düzgün temizlenmeyen protezlerin diş eti çekilmesi gibi bir dizi hastalığa davet çıkardığı uzmanlar tarafından bilinmektedir. Çıkarılabilir protezlerin mutlaka gece yatarken çıkarılması ve sabunla temizlenmesi gerekir. Diş macunu protezi çizebileceği için genellikle önerilmez. Hareketli protezleri temizlemek sabit protezlere oranla daha kolay gibi gözükse de sabit protez bakımında da günlük bakım rutinine dikkat edilmelidir. Ayrıca hareketli protezlerde diş ipi ve ara yüz fırçası kullanmak temizliğin kalitesini arttıracağından, uzmanlar tarafından önerilmektedir.