Metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılan kaplamalar, genellikle porselenden yapılır. Diş kaplatacak hastaların öncelikleri estetik açıdan güzel görünmek olduğu için diş hekimleri de buna göre bir tedavi yaklaşımı uygulamaktadır. Bu anlayış, daha güzel gözüken zirkonyum diş kaplama çeşidinin tedavilerde daha sık kullanılmasının önünü açmış.
Diş yapımında kullanılan beyaz renkli zirkonyum, saf mineral olarak değil zirkonya seramiğine dönüştürülerek kullanılır. Özel fırınlardan işlenerek son halini alan zirkonyum dişler, metal desteksiz kaplama grubuna giriyor. Üstelik metal destekli kaplamalara oranla daha doğal bir görünüm sunuyor.
Zirkonyum maddesinden yapılan kaplamaların, metal destekli diğer kaplama çeşitlerine nazaran ışık geçirgenliği daha fazla olduğu için diş etlerinde koyu renk oluşumuna neden olmaz. Böylelikle ilerleyen zamanlarda metal destekli porselen diş kaplamalarda meydana gelebilecek diş eti kenarından siyah renk yansıması gibi problemlerle karşılaşmazsınız.
Zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliğinin diğer bir avantajı da dişlerde oluşan mat görüntünün yok olarak dişlerin doğal bir görünüm kazanmasıdır. Estetik açıdan hastaları tatmin etmesinin yanı sıra diş eti sağlığı için de oldukça önemlidir. Zirkonyum diş kaplama, diş etiyle daha uyumlu olduğu gibi metal destekli kaplamalara göre diş etine zarar verme riski çok daha düşüktür.
Metal alerjisi olan kişiler için de ideal olan zirkonyum diş kaplama, beyaz renkli ve sıcağa dayanıklıdır. Işık geçirgenliği sayesinde mat görüntüyü ortadan kaldırır ve dişlerin doğal görünmesini sağlar. Zirkonyum diş kaplaması olan kişilerde aşırı sıcak veya soğuk hassasiyeti yaşanmaz.
Metal destekli dişlere oranla çok daha sağlam olan zirkonyum, doğal ve estetik görüntüsü sayesinde ön dişlerde daha çok kullanılmaktadır. Ayrıca, sigara, kahve gibi maddeler nedeniyle oluşabilecek lekelenmeleri en aza indirger, ağız kokusuna, diş eti problemlerine ve ağızda tat değişikliğine sebep olmaz.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Uygulanır?
Zirkonyum diş nedir sorusunun yanı sıra hastaların özellikle diş hekimlerine en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de tedavinin nasıl uygulandığı yönündedir. Alanında uzman diş hekimleri tarafından steril bir ortamda, son teknoloji cihazlarla yapılan kaplamanın hastalar açısından oldukça başarılı sonuçlanacağı söylenebilir.
İlk olarak diş, metal destekli kaplamalarda yapıldığı gibi küçültülür. Eğer diş eti sağlıklıysa, ağza uygun özel, hassas kaşıklarla ölçü alınır. Laboratuvarda dişe en uygun yapıda ve renkte zirkonyum alt yapısı hazırlanır. Porselen üst yapısı da tamamlandıktan sonra özel yapıştırıcılar aracılığıyla dişe entegre edilir. Zirkonyum diş renkleri, kişinin doğal diş rengine en uygun olacak şekilde seçilir ve uygulanır.
Kesme işlemi sırasında hastalara lokal anestezi uygulanır. Devam eden süreçte doğal diş rengine uygun kaplama yapılarak aşırı sıcak ve soğuk hassasiyeti engellenir. Hastalarda ağrı veya sızı görülme olasılığı çok azdır. Genelde hiçbir sorunla karşılaşılmadan tedavi işlemi tamamlanır.
Diş etiyle ilgili herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerde zirkonyum diş kaplama işlemi 1 hafta içerisinde tamamlanır. Kişinin beğenisi ya da diş hekiminin hasta memnuniyet durumunu göz önünde bulundurarak birkaç prova ile tedavi davam ettirilebilir. Zirkonyum diş yorum yapan hastaların birçoğu, dişlerinin doğal görünümünü kaybetmeden, dayanıklı bir kaplama yaptırdıkları için tedavinin sonuçlarından oldukça memnun olduklarını dile getiriyorlar.