Periodontoloji diş doktorlarının içinde bulunduğu her alan gibi uzmanlık gerektiren bir konudur. Dişlerden farklı olarak, dişlerimizi çevrelemekte olan dokuların; diş etleri ve diş köklerini çevreleyen kemiğin hastalıkları ve söz konusu rahatsızlıkların tedavisiyle ilgilenen ana bilim dalıdır.
Diş etlerinin yumuşak dokularında meydana gelen iltihaplanma kemiğe doğru ilerlerse, orada kemik yıkımına sebep olur. Amaç, erken teşhis ile bu yıkımı durdurmak ya da hiç olmamasını sağlamaktır. Yetişkinlerdeki diş kayıplarının bir çoğu periodontolojik rahatsızlıklara bağlıdır. Ağız içi bakterilerin sebep olduğu bu rahatsızlıklar tedavi esnasında durdurularak bakterilerin yok olmaları sağlanmaktadır. Bunun yanında ağız bakımının en önemli olduğu tedavi yöntemlerinden biridir.
Tedavi süreci, diş hekiminiz ile birlikte çaba sarf etmeniz gereken tam olarak bir ekip çalışması olarak adlandırabileceğimiz bir süreçtir. Çünkü bu rahatsızlıkların sebebi olan bakterilerin uzaklaşması, tedavi sonrası göstereceğiniz ağız bakımı ile doğrudan ilgilidir. Ağız sağlığınızı koruyarak tedavi sürecine destek olabilirsiniz.
Bakteriyal plak yiyecek artıklarının ağız içinde kalmasıyla, diş eti ve dişin birleşiminde meydana gelir ve asit üretmeye başlar. Çok kısa bir sürede diş yüzeyine tutunur ve diş taşına dönüşürler. Etkin ve devamlılığı olan bir bakım ile ağızdan uzaklaşırlar.
Klinik muayene ve radyografik inceleme sonrası kesin tanı koyulan hasta şu süreçleri takip eder:
Diş çevresindeki bütün diş taşları temizlenir ve diş yüzeylerine parlatma (polisaj) yapılır. Diş eti ceplerinin içine ve kök hücre yüzeyine derin temizlik (Subgingival Küretaj) yapılır.
Antibiyotik tedavisi: Akut diş eti enfeksiyonlarında antibakteriyal gargaralar önerilir.
Cerrahi tedavi: Diş etlerinin içi ve kemik yüzeyleri iltihaplı dokudan temizlenmektedir.
Ağızda kötü bir koku varsa,
Diş etinde fırçalarken kanama oluyorsa,
Dişler sallanıyorsa,
Sağlıklı bir bireyde diş etinin rengi pembemsidir. Eğer diş eti kırmızı ve zaman zaman şişiyorsa, bir periodontoloji uzmanı diş doktoruna görünmeniz önerilir. Bu belirtilerin dikkate alınması gereklidir çünkü çoğu periodontal rahatsızlık ağrı belirtisi vermez.
Periodontal tedavide rutin kontroller çok önemlidir. Ağız sağlığınız için bir uzmana başvurmak yaşam kalitenizi arttırır ve hayatınızı daha konforlu bir hale getirir.